День Другетів уп’яте святкували в Ужгороді

Реконструкція лицарських боїв, різноманітні майстер-класи, тематичні лекції, ярмарок народних ремесел, частування смаколиками – уже вп’яте відзначили День Другетів в Ужгороді. У 2021 році заходи організували у старому селі Музею архітектури і побуту минулої неділі.

Кожної третьої неділі вересня стало доброю традицією святкувати Другет-фест у різних локаціях міста, цьогоріч – заходи організували просто неба у скансені. Франко-італійська родина Другетів має історичне значення – саме з них почався Ужгород. І Другет-фест саме має на меті нагади про родоначальників міста та їх внесок у його розквіт.

Ужгородський замок, Кафедральні собори, поява Греко-католицької унії, архітектура старого центра та ще чимало здобутків – таку знакову для Ужгорода спадщину залишили Другети. У рамках Другет-фесту було проведено ряд наукових лекцій. Ласло Зубанич, завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції УУННІ, голова Демократичної срілки угорців України (ДСУУ) розповідав аудиторії про прихід Другетів на тенери Північно-східної Угорщини (в т.ч. Ужгород) та діяльність їх перших представників в епоху королів Анжу.

Організатори вже анонсували – у наступному році Другет-фест планують зробити більш масштабним, якщо дозволить епідситуація.

Законопроєкт про “національні спільноти”: неякісний товар у гарному пакуванні

Однією з умов, дотримання яких Європейська комісія вимагає для збереження статусу України як кандидата на вступ до ЄС, є завершення “реформи правової бази для національних меншин”. Ідеться про ухвалення нового закону про національні меншини, який має замінити застарілий і по суті недієвий закон від 1992 року.

Етноспільноти підтримують якнайшвидший вступ України до ЄС

21 липня у будівлі Міністерства культури та інформаційної політики України відбулася консультаційна зустріч з етноспільнотами України Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, першого заступника Міністра Ростислава Карандєєва та Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олени Богдан. Зустріч пройшла в кросформаті (офлайн та онлайн).